GenelKadın

EK GIDAYA GEÇİŞ

Bebekler için ek gıda

BEBEKLERDE EK GIDAYA GEÇİŞ DÖNEMİ

Tartışmasız bebek için anne sütünden daha zengin, besleyici, sağlıklı, bağışıklık sistemini geliştirici hiçbir besin yoktur. Anne sütü bebek için en ideal besleyicidir. Yeni doğan bebeklerin henüz vücut organları işlevsel olarak yetersiz olmadığı için, örneğin bağırsak sistemleri tam gelişmediği için bu metabolizmaya en uygun olan besin anne sütüdür. Anne sütü sindiriminin kolay olması yönünden bebeğin gaz sancılarını çok az yaşamasına yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla bebeğin gelişimi için mucizevi besin olan anne sütü ile bebek mümkünse 2 yaşına kadar beslenmelidir. Bebek ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslendikten sonra ek gıda takviyeleri ile birlikte 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmesi en ideal olandır. Fakat bu her zaman mümkün olamamaktadır. Bunu sağlayamamanın çok çeşitli nedenleri vardır. Bütün bu sebeplerden dolayı bebek beslenmesi ek gıda ile desteklenmelidir. Peki bizi korkutan bebeklerimize ne yedirmemiz gerek şeylerin kalitesi içinde barındırdığı katkı maddeleri …..v.s. Birazda evhamlı isek işte o zaman kafayı yemeğe ramak kalmış demektir.

UNUTMADAN….

Bebeklere ek gıda takviyesi uygularken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur besinlerin bebekte oluşturabileceği alerjik etkilerin çok dikkatlice gözlenmesidir. Her bebeğin farklı bir alerjen yapısı bulunmaktadır. Dolayısıyla bazı besin maddeleri bazı bebeklerde alerji yapabilir. Bunun için ek gıda olarak verilecek besinden bir öğün verilerek 1 veya birkaç gün beklenmelidir. Bebekte herhangi bir alerjik etki görüldüğünde o besin öğesi bir daha asla verilmemeli ve hemen bir doktora danışılmalıdır. Hangi besinin bebekte alerjik etki yaratacağı hiç belli olmadığından asla bir besine çok güvenilmemelidir.

Ek gıdaya geçiş kurallarından bir diğeri; ek gıdanın anne sütünü tamamen kesmek olmadığı bilinmelidir. Hatta ek gıdaya geçilen ilk haftalarda ve ilk ayda ek gıda günde sadece 1 öğün olarak verilmeli, gerisi ise anne sütüyle tamamlanmalıdır. 6 aydan itibaren 1 yaşına kadar anne sütü bebeğin beslenmesinin büyük oranını karşılamalıdır.

Ek gıdaya başlanmasından itibaren ve ileriki aylarda bebekte kabızlık durumu sıklıkla karşılaşılabilir. Bu çok normal ve olası bir durumdur. Ek gıda ile bebeğin sindirim sistemi gelişmekte ve çalışması değişmektedir. Katı partiküllü gıdaların sindirilmesi sıvılara göre daha yavaş olduğundan her gün kakasını yapan bebeklerin kaka yapma aralığı artabilir.

 

 

Show More

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close